obliczyc odleglosc
\(\displaystyle{ (1,i)}\) czy bedzie to r=0?
\(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2}\sqrt{3}+i\frac{1}{2})}\) jak to policzyc?
obliczyc odleglosc
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
obliczyc odleglosc
Strzelasz? Jeśli tak, to chyba w ogóle bez sensu. Chcesz policzyć odległość punktu (1,i) od początku układu współrzędnych i wychodzi ci 0? Toż to bezsens...
Ogólnie masz dane liczby zespolone:
\(\displaystyle{ z_1=1+i\\
z_2=i(\frac{1}{2}\sqrt{3}+i\frac{1}{2})\\}\)
Trzeba je mieć w postaci algebraicznej i skorzystać z definicji modułu liczby zespolonej, bo to jest właśnie odległość.
Pozdrawiam.
Ogólnie masz dane liczby zespolone:
\(\displaystyle{ z_1=1+i\\
z_2=i(\frac{1}{2}\sqrt{3}+i\frac{1}{2})\\}\)
Trzeba je mieć w postaci algebraicznej i skorzystać z definicji modułu liczby zespolonej, bo to jest właśnie odległość.
Pozdrawiam.