jak rozwiazac rownania?:
\(\displaystyle{ z^2=1+i}\)
\(\displaystyle{ z^3=-1}\)
\(\displaystyle{ z^4=1}\) czy to da tylko z=1?
rozwiazac rowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiazac rowanie
W każdym można rozwiązać podstawiając \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i obliczyć układ równań. Można też prawą stronę zapisać w postaci trygonometrycznej i skorzystać z wzoru deMoivre'a.
Ogólnie będzie tyle rozwiązań jaki masz stopień przy z. Także po kolei: 2,3,4 rozwiązania.
Co do ostatniego, to w ogóle bzdura. Tak samo jak byś miał:
\(\displaystyle{ x^2=1\\}\)
I też by ci tylko jedno rozwiązanie wyszło? Podstawy działań się kłaniają.
Pozdrawiam.
Ogólnie będzie tyle rozwiązań jaki masz stopień przy z. Także po kolei: 2,3,4 rozwiązania.
Co do ostatniego, to w ogóle bzdura. Tak samo jak byś miał:
\(\displaystyle{ x^2=1\\}\)
I też by ci tylko jedno rozwiązanie wyszło? Podstawy działań się kłaniają.
Pozdrawiam.