hej! mam problem przedstawic liczby zespolone we wpolrzednych biegunowych (glownie przez wartosci arctan...nie mam w tym momencie kalk ktory by takie wartosci znalazl...)
jak to najprosciej zamienic
\(\displaystyle{ z = 2+i\frac{1}{2}\sqrt{3}+i\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{1}{2}\sqrt{2} +i\frac{1}{2}\sqrt{2}}\)
przedstawic we wspolrzednych biegunowych
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
przedstawic we wspolrzednych biegunowych
Narysować na płaszczyźnie zespolonej, zaznaczyć szukany argument i obliczyć go korzystając z funkcji dla kątów w trójkącie prostokątnym, który tam powstaje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.