witam jak rozwiazac rownania kwadratowe typu
\(\displaystyle{ z^2-2z+5=0}\)
z pierwszego mi wychodzi delta 2i i pierwiastki \(\displaystyle{ z_{1} = 1-i , z_{2}= 1+i}\) ale jak podstawiam te pierwiastki do rownania to nie wychodzi zero.....
jak sie zabrac za takie rownanie? z^3=1[/latex]
rownanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
rownanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \Delta=-16}\)
b)
\(\displaystyle{ 0=z^{3}-1=(z-1)(z^{2}+z+1)}\)
b)
\(\displaystyle{ 0=z^{3}-1=(z-1)(z^{2}+z+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy