czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej

Post autor: Jacek_fizyk »

witam! czy ktos moze sprawdzic czy dobrze rozwiazalem.
Trzeba obliczyc czesc rzeczywista (a) i urojona(b) nastepujacych liczb:

a) \(\displaystyle{ i^2}\) a= -1 b= 0

b) \(\displaystyle{ (1+i)^2}\)= a= 0, b= 2

c) \(\displaystyle{ i^3}\) a=0, b=-1

d) \(\displaystyle{ (\sqrt{2}+i\sqrt{3})^2}\), a= -1 \(\displaystyle{ b= 2\sqrt{6}}\)

e) \(\displaystyle{ \frac{1}{2-i}}\) , \(\displaystyle{ a= \frac{2}{5}, b= \frac{i}{5}}\)

f) \(\displaystyle{ \frac{i}{1-i}}\) , \(\displaystyle{ a= \frac{-1}{2}, b= \frac{i}{2}}\)
przem_as
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 10 razy

czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej

Post autor: przem_as »

Prawie
w e) i f) części urojone nie zawierają jednostki urojonej.
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

czesc rzeczywista i urojona liczby zespolonej

Post autor: Jacek_fizyk »

no tak, rzeczywiscie:) dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ