trzy w jednym...Wyraź przez a i b:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

trzy w jednym...Wyraź przez a i b:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ w_{1}=\sqrt{\overline z}}\)
\(\displaystyle{ w_{2}=\sqrt{-z}}\)
\(\displaystyle{ w_{3}=\sqrt{- \overline z}}\)
...
i:
\(\displaystyle{ \sqrt{ z}=a+bi}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

trzy w jednym...Wyraź przez a i b:

Post autor: Rogal »

Noooo, jeśli \(\displaystyle{ \sqrt{z} = a+bi}\), to \(\displaystyle{ w_{1} = a-bi \\ w_{2} = -b + ai \\ w_{3} = b + ai}\)
Oczywiście drugie pierwiastki trzeba wziąć z minusem.
ODPOWIEDZ