Oblicz - dziwny przykład

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
robert19m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 sty 2009, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 12 razy

Oblicz - dziwny przykład

Post autor: robert19m »

Jak obliczyć takie działanie??
\(\displaystyle{ (1+cos \frac{1}{3} \pi +isin \frac{1}{3} \pi ) ^{6}}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Oblicz - dziwny przykład

Post autor: klaustrofob »

\(\displaystyle{ e^{i\phi}=\cos\phi + i\sin\phi}\) weź \(\displaystyle{ \phi=\frac{\pi}{3}}\). wykonaj potęgowanie (tr. Pascala, wzór Newtona). skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.
ODPOWIEDZ