oblicz:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11402
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

oblicz:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \sqrt[4] {2-i \sqrt{12}}}\)
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

oblicz:

Post autor: Sir George »

Przedstaw \(\displaystyle{ z=2-i\sqrt{12}}\) w postaci trygonometrycznej, a mianowicie \(\displaystyle{ |z|^2=16}\), skąd \(\displaystyle{ |z|=4}\).
Teraz \(\displaystyle{ \frac{z}{|z|}=\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i}\) co daje \(\displaystyle{ \arg z=-\frac{1}{3}\pi}\)

Zatem argument jednego z pierwiastków to \(\displaystyle{ \frac{5}{12}\pi}\), a jego moduł \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), co daje \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}-1}{2}+i\frac{\sqrt{3}+1}{2}}\).

Pozostałe pierwiastki to:
\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}+1}{2}+i\frac{\sqrt{3}-1}{2}}\),
\(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}-1}{2}-i\frac{\sqrt{3}+1}{2}}\),
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}+1}{2}-i\frac{\sqrt{3}-1}{2}}\).
ODPOWIEDZ