Liczby zespolone - pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
septu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone - pierwiastki

Post autor: septu »

Witam.
Jestem na początku pierwiastków i już mam z tym problemy :/

Znaleźć wszystkie piewiastki stopnia 3 z liczby –2 – 2 i.
\(\displaystyle{ z=-2-2i=2 \sqrt{2} \left(cos \frac{5\pi}{4}+i sin\frac{5\pi}{4} \right)}\)
Nie wiem skąd wzięło się tam \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{4}}\)
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
miodzio1988

Liczby zespolone - pierwiastki

Post autor: miodzio1988 »

A w ktorej cwiartce lezy Twoja liczba zespolona, e?
septu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Liczby zespolone - pierwiastki

Post autor: septu »

Hehe, ale zonk Dzięki i przepraszam
ODPOWIEDZ