Liczby zespolone - kilka problemów.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ucze_sie_matematyki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2009, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Polski

Liczby zespolone - kilka problemów.

Post autor: ucze_sie_matematyki »

Potrzebuje odpowiedzi na poniższe zadania z liczb zespolonych

Oblicz:

1. moduł \(\displaystyle{ \left|1-2i\right|=??}\)

2. sprzężenie \(\displaystyle{ -5i=??}\)

3. \(\displaystyle{ Re(3-2i) - Jm \frac{1}{1+3i}= ??}\)


Zaznacz na płaszczyźnie GAUSSA


1. \(\displaystyle{ Re \frac{1}{2} \le 2}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{pi}{2} \le angz \le \frac{3}{4} pi}\)


Oraz ostatnie obliczyc:

1. \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\)


Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu. Jutro mam sprawdzian
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Liczby zespolone - kilka problemów.

Post autor: jarzabek89 »

Szczerze mówiąc ręce opadają.

Przeczytaj i powiedz czy nadal nie znasz odpowiedzi na zadane pytania.
ucze_sie_matematyki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2009, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Polski

Liczby zespolone - kilka problemów.

Post autor: ucze_sie_matematyki »

ucze_sie_matematyki pisze:Potrzebuje odpowiedzi na poniższe zadania z liczb zespolonych

Oblicz:

3. \(\displaystyle{ Re(3-2i) - Jm \frac{1}{1+3i}= ??}\)


Zaznacz na płaszczyźnie GAUSSA


1. \(\displaystyle{ Re \frac{1}{2} \le 2}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{pi}{2} \le angz \le \frac{3}{4} pi}\)
Z tymi mam problem.
Z resztą sobie poradziłem.
miodzio1988

Liczby zespolone - kilka problemów.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{1+3i}=\frac{1-3i}{1-3i} \cdot \frac{1}{1+3i}}\)
reszta w linku
ODPOWIEDZ