Witam.
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{1-i}{-1-i\sqrt{3}}}}\)
No więc chciałem się zapytać czy moje przemyślenia są słuszne:
Wyciagając najpierw minus z licznika i mianownika oraz korzystając z własności że x∞ + y -> x∞ dostanę w liczniku pod pierwiastkiem 1 a w mianowniku SQRT(3). To wszystko pod pierwiastkiem 4 stopnia daje nam rozwiazanie ≈ 0,87168.
Czy jest to poprawne rozumowanie ??:
Pewna liczba zespolona...
- boo007
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 18 cze 2006, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWr
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
Pewna liczba zespolona...
W tym przypadku powinienes dostac 4 rozne pierwiastki postaci zespolonej.
Nie rozumiem gdzie wykorzystales przejscie graniczne (do nieskonczonosci).
Potęga i pierwiastek z liczby zespolonej:
(przy koncu).
Z tego co mi wiadomo to nie ma algorytmu znajdywania pierwiastkow zespolonych (mozna je zgadywac).
Nie rozumiem gdzie wykorzystales przejscie graniczne (do nieskonczonosci).
Potęga i pierwiastek z liczby zespolonej:
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/teoria.htm
Z tego co mi wiadomo to nie ma algorytmu znajdywania pierwiastkow zespolonych (mozna je zgadywac).