rownanie z liczbą zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mik3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 5 paź 2006, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

rownanie z liczbą zespolona

Post autor: mik3 »

rozwiaz równanie i zaznacz i na płaszczyznie zespolonej:
\(\displaystyle{ z^{6}+2i\left|z \right| ^{6}=(\overline{z}) ^{6}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie z liczbą zespolona

Post autor: BettyBoo »

Załóż \(\displaystyle{ z}\) w postaci wykładniczej (lub trygonometrycznej).

Pozdrawiam.
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

rownanie z liczbą zespolona

Post autor: pingu »

\(\displaystyle{ z^{6}+2i\left|z \right| ^{6}=(\overline{z}) ^{6}}\)

\(\displaystyle{ z^{6}+2i\left|z \right| ^{6} - (i\overline{z}) ^{6}=0}\)

\(\displaystyle{ (z^{3}+(i\overline{z}) ^{3}) ^{2} =0}\)

\(\displaystyle{ z^{3}+(i\overline{z}) ^{3} =0}\)

\(\displaystyle{ z^{3}-i(\overline{z}) ^{3} =0}\)

\(\displaystyle{ z^{3}=i(\overline{z}) ^{3}}\)

\(\displaystyle{ (\frac{ z}{\overline{z}})^{3}=i}\)

resztę proszę wykonać samemu

Pozdrawiam
pingi
ODPOWIEDZ