argument - jak liczyć ??

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

argument - jak liczyć ??

Post autor: mckmi »

Witam
Czy ktoś z Was wie jak obliczyć argument liczby zespolonej ??
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

argument - jak liczyć ??

Post autor: juzef »

Kompendium Algebry � Liczby zespolone - definicja, postać, działania, własności. � Postać trygonometryczna.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

argument - jak liczyć ??

Post autor: mckmi »

Szkoda tylko że nie ma tam tych informacji których potrzebuje, mianowicie mając liczbę a (narazie zapominamy o b i c):
AU
AU
zz1.gif (690 Bajtów) Przejrzano 226 razy


Liczymy w ten sposób
AU
AU
rr1a.gif (2.14 KiB) Przejrzano 226 razy

Moje pytanie brzmi: w jaki sposób wartości obok cos i sin zmieniły się w 7pi/4 (duza klamra)??
Bo doprowadzic wzorem z/|z| to potrafi chyba kazdy ale ja nie mam pojęcia co dalej.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

argument - jak liczyć ??

Post autor: juzef »

Po prostu bawisz się funkcjami odwrotnymi do trygonometrycznych i ewentualnie uwzględniasz ćwiartkę układu współrzędnych do której należy dana liczba. Chyba nie jest trudno odgadnąć dla jakiego kąta sinus i cosinus przyjmują wartości odpowiednio \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\).
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

argument - jak liczyć ??

Post autor: mckmi »

ja nadal nie wiem skąd się wzieło 7pi/4
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

argument - jak liczyć ??

Post autor: juzef »

Oczekujesz jakiegoś wzoru, do którego podstawisz \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\) i dostaniesz w nagrodę \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\)? Takiego wzoru nie ma, są jedynie jakieś szeregi nieskończone, które Ci się do niczego nie przydadzą. Poczytaj o funkcjach cyklometrycznych, może coś się rozjaśni.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

argument - jak liczyć ??

Post autor: mckmi »

Sugerujesz aby wyznaczyć nalezy narysować sobie układ współżędnych i sprawdzić mniej więcej jaki jest kąt ?? NIEE tak to napewno nie moze być.
To musi się jakoś dać zrobić licząc szybko. Widziałem że kiedyś babka od matmy liczyła to sobie jakos szybko.
Tylko pytanie jak ...
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

argument - jak liczyć ??

Post autor: juzef »

mckmi pisze:Sugerujesz aby wyznaczyć nalezy narysować sobie układ współżędnych i sprawdzić mniej więcej jaki jest kąt ??
Nigdzie nic takiego nie napisałem, więc nie bardzo wiem o czym mówisz.
mckmi pisze:Widziałem że kiedyś babka od matmy liczyła to sobie jakos szybko.
Pewnie wiedziała dla jakiego kąta sinus i cosinus przyjmują określoną wartość. Dla wielokrotności kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\) jest to łatwe.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

argument - jak liczyć ??

Post autor: mckmi »

Ale co sie robi z tymi kątami ?? dodaje czy odejmuje albo inaczej ??
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

argument - jak liczyć ??

Post autor: juzef »

Nie, nic się nie dodaje. Zauważ, że w Twoje przykłady są tak dobrane, aby sinus i cosinus przyjmowały watości \(\displaystyle{ \pm \ 0\mathrm{,}\ \frac{1}{2} \mathrm{,}\ \frac{\sqrt{2}}{2}\ \mathrm{i} \ \frac{\sqrt{3}}{2}}\). Spójrz do tablic matematycznych i wyciągnij wnioski.
Awatar użytkownika
yooasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 lis 2005, o 18:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ae wrocław

argument - jak liczyć ??

Post autor: yooasia »

musisz wiedziec w jakiej ćwiartce ukł. współ. cosinus jest dodatni a sinus ujemny. jest to ćw nr. 4. następnie jaka jest wartość obliczonego konta (pierwiastek z 2 przez 2, minus pierwiastek z 2 przez 2). z tablic wiemy ze jest to kąt pi/4. znamy wzór redukcyjny na kąty zawierające się w 4 ćwiartce. jest to wzór 2pi-obliczony kąt.
W tym przypadku mamy 2pi - pi/4 =7pi/4.
proste jak drut
SYSTEM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2006, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

argument - jak liczyć ??

Post autor: SYSTEM »

Wielkie Dzieki yooasia zkumalem to jak wytlumaczylas a tez mialem problemy Faktycznie proste jak drut!

Wystarczy posiadac Tabelki matematyczne
ODPOWIEDZ