narysować płaszczyznę; postac trygonometryczna,

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mckmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 17 lis 2004, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

narysować płaszczyznę; postac trygonometryczna,

Post autor: mckmi »

Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
a) narysować na płaszczyźnie obszar |z-1|
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

narysować płaszczyznę; postac trygonometryczna,

Post autor: Tomasz Rużycki »

Z czym konkretnie masz problem?

Do b) wystarczy \(\displaystyle{ \cos kx + i\sin kx = (\cos x + i\sin x)^k}\).
Awatar użytkownika
boo007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 18 cze 2006, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UWr
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

narysować płaszczyznę; postac trygonometryczna,

Post autor: boo007 »

a) jest to kolo o promieniu 1 (wynika to z "≤1") o srodku w (1,0) (wynika to z -1 w |z-1|). Dlatego, ze mamy nierownosc ≤ do kola wlicza sie tez brzeg kola.
ODPOWIEDZ