witam czy ktos by mogl mi pokazac krok po kroku jak rozwiazac takie rownania
z�+2i-1=0
i nastepny przyk. z�+2zi=0
z^2+2i-1=0 oraz z^2+2zi=0
- hesoyam__1
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2006, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SZARÓW
- Podziękował: 2 razy
z^2+2i-1=0 oraz z^2+2zi=0
z�+2zi=0
z(z+2i)=0
z=o lub z=-2i
z�+2i-1=0
z�=1-2i
z=√(1-2i)= lub z=-√(1-2i)
z(z+2i)=0
z=o lub z=-2i
z�+2i-1=0
z�=1-2i
z=√(1-2i)= lub z=-√(1-2i)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
z^2+2i-1=0 oraz z^2+2zi=0
Drugie jest nieskończone, bo liczbę zespoloną podaje się w postaci z = a+bi.
Trzeba skorzystać ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej.
Trzeba skorzystać ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej.
- boo007
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 18 cze 2006, o 23:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UWr
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
z^2+2i-1=0 oraz z^2+2zi=0
\(\displaystyle{ z^{2}+2i-1=0}\)
nie trzeba koniecznie korzystac z pierwiastkow
\(\displaystyle{ z^{2}=-2i+1}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ z^{2}=a^{2}-b^{2}+2abi}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}+2abi=-2i+1}\)
nalezy porownac czesci zespolone i rzeczywiste, otrzymujemy uklad rownan
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}a^2-b^2=1\\2ab=-2\end{array}}\)
uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi to nie problem.
nie trzeba koniecznie korzystac z pierwiastkow
\(\displaystyle{ z^{2}=-2i+1}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ z^{2}=a^{2}-b^{2}+2abi}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}+2abi=-2i+1}\)
nalezy porownac czesci zespolone i rzeczywiste, otrzymujemy uklad rownan
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}a^2-b^2=1\\2ab=-2\end{array}}\)
uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi to nie problem.