Bardzo proszę o pomoc
Oblicz w dziedzinie zespolonej :
\(\displaystyle{ \left( \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } \right) ^{7}}\)
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dziedzina zespolona
Dziedzina zespolona
Ostatnio zmieniony 4 sty 2010, o 23:17 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Dziedzina zespolona
Standardowo, sprowadź licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej i korzystając ze wzoru de Moivre'a podnieś oddzielnie licznik i mianownik do siódmej potęgi.
Dziedzina zespolona
A wg mnie lepiej to doprowadzić do postaci \(\displaystyle{ z=x+jy}\).
Czyli pomnożyć mianownik przez sprzężenie i uprościć.
I dopiero wtedy na postać trygonometryczną (jeżeli chcesz wszystkie pierwiastki) lub na wykładniczą (jeżeli cię zadowala tylko pierwiastek \(\displaystyle{ z_{0}}\))
Czyli pomnożyć mianownik przez sprzężenie i uprościć.
I dopiero wtedy na postać trygonometryczną (jeżeli chcesz wszystkie pierwiastki) lub na wykładniczą (jeżeli cię zadowala tylko pierwiastek \(\displaystyle{ z_{0}}\))