Rownanie. liczb zespolonych
Rownanie. liczb zespolonych
Pokaz, ze dla dowolnych liczb zespolonych \(\displaystyle{ z_1, z_2 \in C}\):
\(\displaystyle{ \left|1 - \overline{z_1}z_2 \right|^2 - \left|z_1 - z_2 \right| ^2 = (1- |z_1|^2) - (1- |z_2|^2)}\)
\(\displaystyle{ \left|1 - \overline{z_1}z_2 \right|^2 - \left|z_1 - z_2 \right| ^2 = (1- |z_1|^2) - (1- |z_2|^2)}\)
Rownanie. liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
to podstawienie stosowalismy i nie zadziałało? Ogolnie ja bym szukał kontrprzykladu bo ten wzorek wydaje sie byc bezuzyteczny
to podstawienie stosowalismy i nie zadziałało? Ogolnie ja bym szukał kontrprzykladu bo ten wzorek wydaje sie byc bezuzyteczny
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Rownanie. liczb zespolonych
Jak autor każe pokazać, to raczej trzeba pokazać, a nie zaprzeczyć.miodzio1988 pisze:Ogolnie ja bym szukał kontrprzykladu bo ten wzorek wydaje sie byc bezuzyteczny
Rownanie. liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \left|1 - \overline{z_1}z_2 \right|^2 - \left|z_1 - z_2 \right| ^2 = (1- |z_1|^2) - (1- |z_2|^2)}\)
Niech:
\(\displaystyle{ z_1=1}\)
\(\displaystyle{ z_2=0}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 1- 1= 0-1}\)
\(\displaystyle{ 0=-1}\)
Dalej chcesz pokazac coś co nie jest prawdą?
Niech:
\(\displaystyle{ z_1=1}\)
\(\displaystyle{ z_2=0}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 1- 1= 0-1}\)
\(\displaystyle{ 0=-1}\)
Dalej chcesz pokazac coś co nie jest prawdą?
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 12 razy
Rownanie. liczb zespolonych
Widocznie źle przepisała równanie albo polecenie. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby polecenie brzmiało "pokaż", a prawidłową odpowiedzią było zaprzecznie.
Nie chodziło mi o to, że mam zamiar to pokazać...
Nie chodziło mi o to, że mam zamiar to pokazać...
Rownanie. liczb zespolonych
Sprawdzilam: prawidlowo przepisalam rownanie.
A polecenie dokladnie brzmi: Dowiedz dla dowolonych liczb zespolonych z\(\displaystyle{ _1, z_2 \in C}\) rownania.
A polecenie dokladnie brzmi: Dowiedz dla dowolonych liczb zespolonych z\(\displaystyle{ _1, z_2 \in C}\) rownania.
Rownanie. liczb zespolonych
No to masz swoj dowod.miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \left|1 - \overline{z_1}z_2 \right|^2 - \left|z_1 - z_2 \right| ^2 = (1- |z_1|^2) - (1- |z_2|^2)}\)
Niech:
\(\displaystyle{ z_1=1}\)
\(\displaystyle{ z_2=0}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 1- 1= 0-1}\)
\(\displaystyle{ 0=-1}\)
Dalej chcesz pokazac coś co nie jest prawdą?
act cuda, nie?