Obliczanie pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
marcinpruciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Obliczanie pierwiastków

Post autor: marcinpruciak »

Co mam zrobić w takiej sytuacji:
\(\displaystyle{ \sqrt{-1+4i}}\)
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{-1+16} = \sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ cos \partial = \frac{-1}{ \sqrt{17} }}\)
\(\displaystyle{ sin \partial = \frac{4}{ \sqrt{17} }}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Obliczanie pierwiastków

Post autor: soku11 »


\(\displaystyle{ z=\sqrt{-1+4i}\\
z^2=-1+4i\\
(a+bi)^2=-1+4i\\
a^2-b^2+2abi=-1+4i\\
\begin{cases}
a^2-b^2=-1\\
ab=2
\end{cases}}\)


Pozdrawiam.
marcinpruciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Obliczanie pierwiastków

Post autor: marcinpruciak »

I to wszystko?

A jeśli musiałbym zaznaczyć je na płaszczyźnie?
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Obliczanie pierwiastków

Post autor: szatkus »

Wtedy część rzeczywistą bierzesz jako x, a urojoną jako y.
marcinpruciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Obliczanie pierwiastków

Post autor: marcinpruciak »

A nie powinny wyjść dwa pierwiastki, jeśli pierwiastek jest drugiego stopnia?
Chyba że tu są dwa pierwiastki. Nie znam wogóle tego sposobu, umiałem tylko z postacią trygonometryczną.
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Obliczanie pierwiastków

Post autor: szatkus »

Tak, powinny wyjść dwa. Zawsze w liczbach zespolonych jest tyle pierwiastków, który jest stopień pierwiastka.
ODPOWIEDZ