Witam,
mam zadanie obliczyć wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\) wydaje się proste na pierwszy rzut oka ale zadanie to trzeba rozwiązać bez kalkulatora tablic a nie potrafie określić konta \(\displaystyle{ \alpha}\) ponieważ cos \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{-3}{5}}\) natomiast sin \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{-4}{5}}\) to w przybliżeniu jest więcej niż \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)pi i tu się sprawa komplikuje a do tego w rozwiązaniach podana jest wartość +- (1-2i) czy mógłbym zapytać się jak dojść do takiego typu rozwiązania i jakie rozumowanie trzeba po kolei przeprowadzić?
-- 30 gru 2009, o 14:48 --
Obliczanie pierwiastkó liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczanie pierwiastkó liczby zespolonej
Korzystasz z oczywistego skądinąd faktu, że pierwiastek liczby zespolonej jest liczbą zespoloną:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=x+iy\ \Leftrightarrow \ -3-4i=x^2-y^2+2xyi}\)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone i rozwiązujesz łatwy układ równań.
Możesz również zapamiętać wzór, który z tego wynika - wyprowadzenie masz np tutaj
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=x+iy\ \Leftrightarrow \ -3-4i=x^2-y^2+2xyi}\)
Porównujesz części rzeczywiste i urojone i rozwiązujesz łatwy układ równań.
Możesz również zapamiętać wzór, który z tego wynika - wyprowadzenie masz np tutaj
Pozdrawiam.