wzór de Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
moroi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2009, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów

wzór de Moivre'a

Post autor: moroi »

korzystając ze wzoru Moivre'a wykazać, że

\(\displaystyle{ sinx+sin2x+...+sinnx=\frac{sin\frac{1}{2}(n+1)sin\frac{1}{2}nx}{sin\frac{1}{2}x}}\)

\(\displaystyle{ cosx+cos2x+...+cosnx=\frac{cos\frac{1}{2}(n+1)sin\frac{1}{2}nx}{sin\frac{1}{2}x}}\)

kompletnie nie wiem jak się nawet zabrać za to zadanie więc proszę o pomoc w jego rozwiązaniu
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wzór de Moivre'a

Post autor: Nakahed90 »

Zauważ, że oba te wzoru są to części rzeczywiste lub urojone pewnego zespolonego ciągu geometrycznego.
moroi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2009, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów

wzór de Moivre'a

Post autor: moroi »

mimo to nie wiem jak zrobić to zadanie wykładowca pokazał nam zastosowanie tych wzorów na prostym przykładzie a to jest dla mnie jakiś kosmos
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wzór de Moivre'a

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ sinx+sin2x+...+sinnx=Im(z+z^2+...+z^{n})}\) i teraz używasz wzoru na sumę ciągu geometrycznego i oddzielasz część urojoną.
Karka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

wzór de Moivre'a

Post autor: Karka »

mnie wyszlo \(\displaystyle{ \frac{z(z ^{n}-1)}{z-1}}\). I z tego trzeba wziasc urojoną część? zamienilam na \(\displaystyle{ \frac{(cosx+isinx)(1-cosnx-isinnx)}{1-cosx-sinx}}\). Co dalej? Jak mozna to zapisac jakoś prościej żeby oddzielić ta częśc urojoną?
ODPOWIEDZ