z^6=-pierw.3 + i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
demon987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 cze 2006, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NS

z^6=-pierw.3 + i

Post autor: demon987 »

Mam taka prosbe, moze ktos wie jak rozwiazac takie cos...? Jako postac trygonometryczna...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

z^6=-pierw.3 + i

Post autor: Zlodiej »

\(\displaystyle{ z^6=-\sqrt{3}+i=|\sqrt{(-\sqrt{3})^2+1^2}|(\frac{-\sqrt{3}}{2}+i\frac{1}{2})}\)

Teraz sprawdzasz dla jakiego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) są spełnione równości:

\(\displaystyle{ \cos{\alpha}=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\\sin{\alpha}=\frac{1}{2}}\)

No i dalej korzystając ze wzoru Moivre'a masz:

\(\displaystyle{ z=2(\cos{\frac{\alpha+2k\pi}{6}}+i\sin{\frac{\alpha+2k\pi}{6}})}\)

dla k=0,1,2,3,4,5.
demon987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 cze 2006, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NS

z^6=-pierw.3 + i

Post autor: demon987 »

a czy to nie jest czasem do pierwiastkowania liczb zespolonych? Bardzo bym prosil o rozwiazanie szczegolowe tego rownania..

ok , juz wiem o co chodzi, dzieki.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ