liczba sprzężona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bulias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 sie 2009, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

liczba sprzężona

Post autor: bulias »

Jeżeli mamy taką liczbę zespoloną:
\(\displaystyle{ \overline{i^{4}} =\overline{i^{2} \cdot i^{2}} =\overline{-1 \cdot \left ( -1\right )} = -1}\)
to czy jest to dobrze ?
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

liczba sprzężona

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ i^4=1+0i=1 \\
\overline{i^{4}}= 1-0i=1}\)

sprężenie zmienia znak tylko częsci urojonej, która wynosila '0', a wiec po sprezeniu wyniesie też '0'
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, o 22:00 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.
a_g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 mar 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

liczba sprzężona

Post autor: a_g »

wg mnie bedzie samo 1

bo liczba sprzezona zmienia tylko czesc urojona a tutaj \(\displaystyle{ j^{4}}\) daje nam liczbe czysto rzeczywista \(\displaystyle{ 1+0j=1}\) czyli jej sprzezenie to \(\displaystyle{ 1-0j=1}\)
bulias
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 sie 2009, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

liczba sprzężona

Post autor: bulias »

a no tak rzeczywiscie :-/ dzięki za odpowiedz.
ODPOWIEDZ