Witam, jestem tu pierwszy raz, ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Przygotowuję się własnie do kolokwium z liczb zespolonych i kompletnie nie potrafie rozwiazać 2 zadań... Mogłby ktoś mi pomóc? Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc!
1. Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć zbiór spełniajacy warunek \(\displaystyle{ \left| z - \frac{1-i}{1+i}\right| \le 3}\)
2. Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(0,3,2) oraz przez punkt przebicia płaszczyzny -3-5y+z+2=0 prostą \(\displaystyle{ \frac{x-12}{-4} = \frac{y-9}{-3} = \frac{2-1}{-1}}\)
liczby zespolone na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
liczby zespolone na płaszczyźnie
wyrażenie pod znakiem wartości bezwzględnej przedstaw w postaci a+ib, a z lekcji wiesz, że moduł z liczby zespolonej wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ \left|a+ib \right| = \sqrt{a ^{2}+ b^{2} }}\)
życzę powodzenia
\(\displaystyle{ \left|a+ib \right| = \sqrt{a ^{2}+ b^{2} }}\)
życzę powodzenia