Rozklad wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: halker »

Podany wielomian rzeczywisty rozlozyc na rzeczywiste czynniki proste.

\(\displaystyle{ x^{2007}+x^{2006}+...+x+1}\)

Pierwszą myslą, jaka mi przyszla do glowy, to aby skupić się na wyrazie wolnym. Pierwiastkami rzeczywsitymi mogą byc tylko \(\displaystyle{ 1 \vee -1}\). Zespolonymi bedą \(\displaystyle{ \sqrt[2007]{1}}\), ale chyba to mi sie do niczego nie przyda przy takim dużym stopniu:] Z której strony to ugryźć? :] Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, o 18:40 przez halker, łącznie zmieniany 1 raz.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Skorzystaj z tego, że dla \(\displaystyle{ x\neq 1}\) masz

\(\displaystyle{ x^{2007}+x^{2006}+..+x+1=\frac{x^{2008}-1}{x-1}}\)

Pozdrawiam.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: halker »

Troche dalej nie rozumie do czego zmierzasz. W ten sposob chcesz wyeliminowac \(\displaystyle{ x _{1} =1}\) z pierwiastkow tego i zostawic tylko \(\displaystyle{ x _{2} =-1}\) ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Niezupełnie. Zmierzam do tego, że równanie, które masz rozwiązać jest równoważne (w sensie takim, że ma te same rozwiązania) z

\(\displaystyle{ x^{2008}-1=0\ \wedge\ x\neq 1}\),

a zatem zespolonymi rozwiązaniami są.....

i z tego dla rozwiązań rzeczywistych jest wniosek taki, że....

Pozdrawiam.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: halker »

\(\displaystyle{ x^{2008}=1 dla x _{1} =1 \vee x _{2}=-1 gdzie x \in R}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \notin D}\)
Chyba nie musze rozpatrywac pierwiastkow zespolonych, bo w poleceniu jest napisane, ze mam ten wielomian rozlozyc na czynniki rzeczywiste proste. Czyli w sumie jak zapisac ten rozklad?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Chwileczkę. Przecież wielomian nad R rozkłada się na czynniki liniowe lub kwadratowe nierozkładalne, prawda? Musisz więc rozpatrywać liczby zespolone, żeby dojść do tego, jak wyglądają te nierozkładalne czynniki rzeczywiste. Znajdź wzór na rozwiązania zespolone, to zobaczysz jak z tego rzeczywiste zrobić.

Pozdrawiam.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: halker »

\(\displaystyle{ W(x)=a(x-x_1)^{k_1}*(x-x_2)^{k_2}...(x-x_r)^{k_r} * (x^2+p_1x+q_1)^{l_1}*(x^2+p_sx+q_2)^{l_2}...(x^2+p_sx+q_s)^{l_s}}\)
Wzor jest, tylko ze ja dalej nie rozumie, przeciez nie bede wyznaczal wszystich pierwiastkow zespolonych tego wielomianu ktore pokrywaja sie z pierwiastkami \(\displaystyle{ \sqrt[2007]{1}}\) i jest ich tyle, jaki jest stopien pierwiastka. Na czym polega haczyk tego zadania, chyba o to mi teraz chodzi :]
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Po pierwsze, na pierwiastki zespolone masz wzór, nieważne ile ich jest.

Po drugie, te pierwiastki są parami sprzężone, a wtedy

\(\displaystyle{ (x-z)(x-\overline{z})=(x-re(z)-im(z)i)(x-re(z)+im(z)i)=(x-re(z))^2+im(z)^2}\)

co jest ewidentnie wielomianem rzeczywistym (i można to jeszcze trochę uprościć).

Zatem trzeba tylko odkryć które są sprzężone ze sobą i ostateczny wzór można pisać.

Pozdrawiam.
halker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :]
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 2 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: halker »

Nie wiem o co chodzi, poddaje sie, teorie tez znam.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozklad wielomianu

Post autor: BettyBoo »

Musisz wyznaczyć wszystkie pierwiastki zespolone tego równania - czyli pierwiastki stopnia 2008 z 1.
Stąd masz rozkład wielomianu \(\displaystyle{ x^{2008}-1}\) na czynniki liniowe nad C. Z tego rozkładu musisz usunąć (x-1) (bo z założenia x jest różny od 1).

Czynnik x+1 trzeba zapisać osobno, a z pozostałych trzeba połączyć w pary te czynniki, w których masz pierwiastki sprzężone - i dostajesz z tego zapis w postaci \(\displaystyle{ (x+1)\prod (x^2+a_ix+b_i)}\) (współczynniki trzeba obliczyć i zakres też trzeba wyznaczyć).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ