hej
jak to obliczyć:
\(\displaystyle{ Z= 400+j1000+ \frac{1}{ \frac{1}{1000}+ \frac{1}{500-j500} }}\)
pozdro
proste równanko
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
proste równanko
To najpierw trzeba się naumieć dzielenia, a potem brać za takie przykłady.
Na dzielenie jest wzór, ale łatwiej skorzystać ze sposobu: mnożymy licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika. Potem to już zwykłe rachunki.
Przykład: wykonać dzielenie \(\displaystyle{ \frac{2+j}{1+3j}}\). To wykonujemy.
\(\displaystyle{ \frac{2+j}{1+3j}\cdot \frac{1-3j}{1-3j}=\frac{2-6j+j-3j^2}{1-9j^2}=\frac{2-5j-3(-1)}{1-9(-1)}=\frac{5-5j}{10}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}j}\)
Przemyśl, naum się, a potem możesz zastosować w zadaniu, bo tam się właściwie tylko dzieli dodaje.
Pozdrawiam.
Na dzielenie jest wzór, ale łatwiej skorzystać ze sposobu: mnożymy licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do mianownika. Potem to już zwykłe rachunki.
Przykład: wykonać dzielenie \(\displaystyle{ \frac{2+j}{1+3j}}\). To wykonujemy.
\(\displaystyle{ \frac{2+j}{1+3j}\cdot \frac{1-3j}{1-3j}=\frac{2-6j+j-3j^2}{1-9j^2}=\frac{2-5j-3(-1)}{1-9(-1)}=\frac{5-5j}{10}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}j}\)
Przemyśl, naum się, a potem możesz zastosować w zadaniu, bo tam się właściwie tylko dzieli dodaje.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :]
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 2 razy
proste równanko
Policze ci ten ulamek
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{1000}+ \frac{500+500i}{500^2+500^2} } = \frac{1}{ \frac{1}{1000}+ \frac{1+i}{1000} } = \frac{1000}{2+i} = \frac{1000(2-i)}{5} =400-200i}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{1000}+ \frac{500+500i}{500^2+500^2} } = \frac{1}{ \frac{1}{1000}+ \frac{1+i}{1000} } = \frac{1000}{2+i} = \frac{1000(2-i)}{5} =400-200i}\)