Wyznaczyć rozwiązania zespolone równania, obliczyć

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
demens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy

Wyznaczyć rozwiązania zespolone równania, obliczyć

Post autor: demens »

Witam, prosiłbym aby ktoś pokazał mi jak krok po kroku rozwiązać te zadania. To znaczy w pierwszym i trzecim zadaniu chyba mniej więcej wiem o co chodzi, ale robię jakiś błąd w obliczeniach i nie wychodzi mi tak jak powinno. Bardzo proszę o pomoc.

1) Wyznaczyć rozwiązanie zespolone równania: \(\displaystyle{ (4-3i)z^2-(2+11i)z-(5+i)=0}\)
2) Wyznaczyć rozwiązanie zespolone równania: \(\displaystyle{ (1-i)z^2-iz+1+i=0}\) należące do koła o środku \(\displaystyle{ z_{c} =0}\) i promieniu r=1.
3) Obliczyć i przedstawić w postaci (a+bi) liczbę \(\displaystyle{ z=( \frac{1-i \sqrt{3}}{2} )^{12}}\)
miodzio1988

Wyznaczyć rozwiązania zespolone równania, obliczyć

Post autor: miodzio1988 »

1 i 2 liczysz zwykłą deltę
3 Wzor de Moivrea
A krok po kroku to możesz sobie sam zrobić
ODPOWIEDZ