Mam takie zadanie
\(\displaystyle{ d=exp(||x_i-x_j||^2)}\) gdzie xi i xj sa liczbami zespolonymi jak to wyliczyc ? Czy ten zapis \(\displaystyle{ ||x_i-x_j ||}\) to w ogole norma czy cos innego? Z góry dzieki za pomoc.
NORMA jak wyliczyć
NORMA jak wyliczyć
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, o 15:18 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 5 razy
NORMA jak wyliczyć
O liczbie zespolonej można myśleć jak o punkcie na płaszczyźnie, a norma to odległość punktów.
NORMA jak wyliczyć
Czyli rozumiem że jest to moduł xi minus moduł xj do kwadratu ? Dzieki za szybką odpowiedz.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 5 razy
NORMA jak wyliczyć
Coś mi nie pasuje jeżeli mam dwa punkty np xi=1+j i xj=-1+j to ich moduły sa takie same , wiec roznica bedzie rowna 0 a one przecież są oddalone od siebie o odległość 2. Czy ktoś może to potwierdzić. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
NORMA jak wyliczyć
Norma to "długość" wektora. Może ona być różnie pojmowana.
Dzięki normie można zdefiniować odległość dwóch wektorów, jako norma różnicy.
Dzięki normie można zdefiniować odległość dwóch wektorów, jako norma różnicy.
NORMA jak wyliczyć
Znalazłem coś takiego :
Normą funkcji nazywamy wyrażenie:
\(\displaystyle{ \left| \left| \alpha(t) \right| \right| = \sqrt{ \int_{T}^{} \alpha (t) \alpha ^{*}(t) }}\)
To czy mój zapis
\(\displaystyle{ exp(\left| \left| x_{i} - x_{j} \right| \right| ^{2})}\) moge podobnie interpretowac , przypominam że xi i xj są liczbami zespolonymi. Czy to mogłoby wyglądać tak:
\(\displaystyle{ exp(\left|( x_{i}- x_{j} )( x_{i}- x_{j} ) ^{*} \right|)}\)
Dzieki za poprzednie odpwiedzi.
Normą funkcji nazywamy wyrażenie:
\(\displaystyle{ \left| \left| \alpha(t) \right| \right| = \sqrt{ \int_{T}^{} \alpha (t) \alpha ^{*}(t) }}\)
To czy mój zapis
\(\displaystyle{ exp(\left| \left| x_{i} - x_{j} \right| \right| ^{2})}\) moge podobnie interpretowac , przypominam że xi i xj są liczbami zespolonymi. Czy to mogłoby wyglądać tak:
\(\displaystyle{ exp(\left|( x_{i}- x_{j} )( x_{i}- x_{j} ) ^{*} \right|)}\)
Dzieki za poprzednie odpwiedzi.