Rozłóż na ułamki proste

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

Rozłóż na ułamki proste

Post autor: flowers_evil »

witam prosze o pomoc w przykładzie bo nie jestem pewna czy moge \(\displaystyle{ (x ^{2} +7 ^{2})}\) zamienić na \(\displaystyle{ (x+i)(x-i)}\)
rozłóż na ułamki proste w R funkcje wymierną :

\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+x+7 }{x ^{4}-7 ^{4} } = \frac{x ^{2}+x+7 }{(x ^{2} -7 ^{2})(x ^{2} +7 ^{2} } = \frac{x ^{2}+x+7 }{(x-7)(x+7)(x+i)(x-i) }}\)
miodzio1988

Rozłóż na ułamki proste

Post autor: miodzio1988 »

Skoro napisalas:
rozłóż na ułamki proste w R funkcje wymierną
To raczej nie powinny nam się pojawic liczby zespolone, nie?
A z Tobą Czesio pogadam wieczorem Spam, co? ;]
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

Rozłóż na ułamki proste

Post autor: flowers_evil »

To jak to ma być zrobione ??
miodzio1988

Rozłóż na ułamki proste

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x ^{2}+1}\) zostaw i normalnie rozkładaj
ODPOWIEDZ