witam, czy mógłby mi ktoś napisać po kolei jak rozwiązać takie zadanie :
Wyznacz wszystkie pierwiastki równania w C :
\(\displaystyle{ (z ^{4} +i ^{45377} \left ((1-i)z ^{2} +i ^{2n}z+ \frac{1}{4} (1+i)\right) =0}\)
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc , podpowiedzi,.
wyznaczyć pierwiastki równania
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 41 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznaczyć pierwiastki równania
\(\displaystyle{ i^{n}=i^{n \mod 4}}\)
\(\displaystyle{ n \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ 45377\equiv \left(77 \mod 4 \right)}\)
\(\displaystyle{ 77 \equiv \left(1 \mod 4 \right)}\)
\(\displaystyle{ i^{45377}=i}\)
\(\displaystyle{ n \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ 45377\equiv \left(77 \mod 4 \right)}\)
\(\displaystyle{ 77 \equiv \left(1 \mod 4 \right)}\)
\(\displaystyle{ i^{45377}=i}\)