Mam problem z rozwiązaniem tych przykładów:
\(\displaystyle{ (\sin \frac{\pi}{6} + i\cos \frac{\pi}{6} ) ^{24}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } }}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Liczby zespolone - wzory de Moivre'a / pierwiastkowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Liczby zespolone - wzory de Moivre'a / pierwiastkowanie
1.
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}+i\cos \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}=
\cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3}}\)
2. Zamień licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej, podziel i następnie spierwiastkuj korzystając z de Moivre'a.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}+i\cos \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}=
\cos \frac{\pi}{3}+i\sin \frac{\pi}{3}}\)
2. Zamień licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej, podziel i następnie spierwiastkuj korzystając z de Moivre'a.
Pozdrawiam.
Liczby zespolone - wzory de Moivre'a / pierwiastkowanie
Co do zadania drugiego, to po sprowadzeniu do postaci trygonometrycznej wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2}(cos \frac{19\pi}{12} + isin \frac{19\pi}{12} )}}\)
I teraz po prostu:
Pierwiastek 1. = \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }(cos \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3}+ isin \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3})}\)
Itd.
Hm... Dobrze?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2}(cos \frac{19\pi}{12} + isin \frac{19\pi}{12} )}}\)
I teraz po prostu:
Pierwiastek 1. = \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }(cos \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3}+ isin \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3})}\)
Itd.
Hm... Dobrze?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Liczby zespolone - wzory de Moivre'a / pierwiastkowanie
Pooli pisze:Co do zadania drugiego, to po sprowadzeniu do postaci trygonometrycznej wychodzi mi tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2}(cos \frac{19\pi}{12} + isin \frac{19\pi}{12} )}}\)
I teraz po prostu:
Pierwiastek 1. = \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }(cos \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3}+ isin \frac{19\pi}{12} \cdot \frac{1}{3})}\)
Itd.
Hm... Dobrze?
Ten jeden pierwiastek jest policzony dobrze
ale gdzie pozostałe dwa pierwiastki