Liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
khatus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 mar 2009, o 15:54
Płeć: Kobieta

Liczby zespolone

Post autor: khatus »

zad. 1 \(\displaystyle{ x^{2}= (1+8i)x + 16 - 4i}\)
zad.2
Niech \(\displaystyle{ \lambda = \frac{ i + \sqrt{3}}{ 2}}\)
Wówczas \(\displaystyle{ Re( \lambda^{53}) =}\) ....... oraz \(\displaystyle{ Im ( \lambda^{53}) =}\) .........

Wypisać konkretne elementy zbioru: \(\displaystyle{ \{0, 1 , -1, \frac{1}{2}, \sqrt{3} \}}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 16:54 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . To czego nie chciało mi się poprawiać wywaliłem.
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Liczby zespolone

Post autor: Stork »

khatus pisze:zad. 1 \(\displaystyle{ x^{2}= (1+8i)x + 16 - 4i}\)
zad.2
Niech \(\displaystyle{ \lambda = \frac{ i + \sqrt{3}}{ 2}}\)
Wówczas \(\displaystyle{ Re( \lambda^{53}) =}\) ....... oraz \(\displaystyle{ Im ( \lambda^{53}) =}\) .........

Wypisać konkretne elementy zbioru: \(\displaystyle{ \{0, 1 , -1, \frac{1}{2}, \sqrt{3} \}}\)
2. \(\displaystyle{ \lambda = \frac{ i + \sqrt{3}}{ 2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}i
= cos(\frac{\pi}{6})+isin(\frac{\pi}{6})}\)


\(\displaystyle{ (cos(\frac{\pi}{6})+isin(\frac{\pi}{6}))^{53}= cos(\frac{\pi *53}{6})+isin(\frac{\pi *53}{6})
=cos(\frac{\pi *5}{6})+isin(\frac{\pi *5}{6}) = -\frac{\sqrt{3}}{2} + i\frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ