rożwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mathew1282
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 gru 2009, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dfgdfgdfgd

rożwiąż równanie

Post autor: mathew1282 »

mam takie dwa równania
1) \(\displaystyle{ z^{2} +(1-3i)z-2-i=0}\)
2) \(\displaystyle{ z^{6} = (1-i)^{6}}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 21:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
makshh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

rożwiąż równanie

Post autor: makshh »

1)

\(\displaystyle{ z^{2} +(1-3i)z-2-i=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(1-3i)^2-4*1*(-2-i)=(1-6i-9)+8+4i=-8-6i+8+4i=-2i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\pm(1-i)}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \frac{-1+3i-1+i}{2}=-1+2i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}= \frac{-1+3i+1-i}{2}=i}\)
abc666

rożwiąż równanie

Post autor: abc666 »

2. Jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ 1-i}\) , reszta powstaje przez zmianę argumentu o wielokrotność \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
ODPOWIEDZ