Mamy obliczyć moduł z liczby zespolonej \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-5i}}\)
Dokładniej chodzi mi o to co z robić z pierwiastkiem trzeciego stopnia kiedy wezmiemy go do kwadratu.
Proszę o pomoc
moduł z liczby zespolonej
moduł z liczby zespolonej
A po co chcesz go brac do kwadratu? Pamietaj, że ten pierwiastek generuje Ci trzy rozne liczby zespolone. Na szczescie mają one taki sam moduł, ktory liczysz za pomocą tego podstawowego wzoru na modul +odpowiedni stopien pierwiastka.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 10:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
moduł z liczby zespolonej
chodzi mi o to, żeby rozwiązać coś takiego bo chyba się nie zrozumieliśmy (\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-5}}\)) i to do kwadratu
moduł z liczby zespolonej
To moduł jakiej liczby zespolonej chcesz policzyc? Bo ja juz sam nie wiem.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
moduł z liczby zespolonej
Sam moduł tych liczb to jest równy
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} }}\)
a te trzy liczby zespolone to
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} }+i\sin{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{\pi+4k\pi}{6} }+i\sin{ \frac{\pi+4k\pi}{6} } \right)}\)
\(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}_{3}}\)
Ogólnie to moduł można policzyć z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} }}\)
a te trzy liczby zespolone to
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} }+i\sin{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{\pi+4k\pi}{6} }+i\sin{ \frac{\pi+4k\pi}{6} } \right)}\)
\(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}_{3}}\)
Ogólnie to moduł można policzyć z twierdzenia Pitagorasa
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 15:47 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.
moduł z liczby zespolonej
Swietnie wyglądają te 3 liczby zespolone.mariuszm pisze:Sam moduł tych liczb to jest równy
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} }}\)
a te trzy liczby zespolone to
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} }+i\sin{ \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi}{3} } \right)}\)
\(\displaystyle{ 5^{ \frac{1}{3} } \left(\cos{ \frac{\pi+4k\pi}{6} }+i\sin{ \frac{\pi+4k\pi}{6} } \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 10:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
moduł z liczby zespolonej
tej, której podałam bo wzór na moduł wygląda tak |z|= \(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ y^{2}}\) i to pod pierwiastkiem więc dla tej liczby to będzie |z|= (\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-5}}\)) do kwadratu i wszytsko pod pierwiastkiem ( sorry za takie pisanie ale nie wiem jak to komendami zapisac) dlatego że liczby x nie mamy wiec 0 do kwadratu nie podnosimy, zostaje więc wyraz yi do kwadratu.
Nie można tego takim sposobem zrobić? bo mi nie chodzi o pierwiastkowanie a o wyciagniecie modułu
Nie można tego takim sposobem zrobić? bo mi nie chodzi o pierwiastkowanie a o wyciagniecie modułu