Postać trygonometryczna l. zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
Przedstawić w postaci trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sqrt{2} - \sqrt{2}i)}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |z|=1}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Proszę o pomoc jak znaleźć kąty, ja znalazłem jedynie: \(\displaystyle{ \phi = \frac{\pi}{4}}\)
W odpowiedzi niestety jest \(\displaystyle{ \frac{7 \pi}{4}}\)
Jak mam do tego dojść?:(
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sqrt{2} - \sqrt{2}i)}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |z|=1}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Proszę o pomoc jak znaleźć kąty, ja znalazłem jedynie: \(\displaystyle{ \phi = \frac{\pi}{4}}\)
W odpowiedzi niestety jest \(\displaystyle{ \frac{7 \pi}{4}}\)
Jak mam do tego dojść?:(
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sqrt{2} - \sqrt{2}i)}\)
Ta liczba jest z IV cwiartki na ukladzie wspolrzecnych
Wtedy kat wyznaczasz
\(\displaystyle{ 2\pi-\alpha=2\pi-\frac{\pi}{4}=\frac{7\pi}{4}}\)
Jezeli była by to 1 cwiartka wtedy liczba by wygladala tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sqrt{2} + \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat mialbys pi/4
Jezeli 2 cwiartka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(-\sqrt{2} + \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat = pi-pi/4
Jezeli 3 cwiartka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(-\sqrt{2} - \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat = pi+pi/4
Twoja liczba zaznaczona na czerwono
Postac trygonometryczna:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} - \frac{\sqrt{2}}{2}i=cos\frac{7\pi}{4}+isin{\frac{7\pi}{4}}\)
Ta liczba jest z IV cwiartki na ukladzie wspolrzecnych
Wtedy kat wyznaczasz
\(\displaystyle{ 2\pi-\alpha=2\pi-\frac{\pi}{4}=\frac{7\pi}{4}}\)
Jezeli była by to 1 cwiartka wtedy liczba by wygladala tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(\sqrt{2} + \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat mialbys pi/4
Jezeli 2 cwiartka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(-\sqrt{2} + \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat = pi-pi/4
Jezeli 3 cwiartka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(-\sqrt{2} - \sqrt{2}i)}\)
Wtedy kat = pi+pi/4
Twoja liczba zaznaczona na czerwono
Postac trygonometryczna:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} - \frac{\sqrt{2}}{2}i=cos\frac{7\pi}{4}+isin{\frac{7\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
A co w takim przypadku:
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
W przypadku cosinusa odczytuje sobie z tablic: \(\displaystyle{ \phi = \frac{\pi}{4}}\) i z racji tego, że cos jest parzysty to mam tez dla cosiunsa \(\displaystyle{ \phi = -\frac{\pi}{4}}\). A co z sinusem? Jaki to będzie kąt i dlaczego? Proszę o pomoc:(
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
W przypadku cosinusa odczytuje sobie z tablic: \(\displaystyle{ \phi = \frac{\pi}{4}}\) i z racji tego, że cos jest parzysty to mam tez dla cosiunsa \(\displaystyle{ \phi = -\frac{\pi}{4}}\). A co z sinusem? Jaki to będzie kąt i dlaczego? Proszę o pomoc:(
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
Moja liczba to \(\displaystyle{ z=1-i}\), więc leży w IV ćw. Nie wiem który kąt mam odjąć? - wyznaczony kąt cosinusa \(\displaystyle{ \phi = \frac{\pi}{4}}\) i odejmuje ten kąt od \(\displaystyle{ 2\pi}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
Czyli odejmuje ten kąt, który uda mi się odczytać z tablic? W tym przypadku cosinusa?
Nie potrafie dojść do tego który kąt odjąć
Nie potrafie dojść do tego który kąt odjąć
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
ale zawsze ci taki sam kat wyjdzie jak masz:
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
to masz pi/4
jakbys mial:
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
to bys mial pi/6
nie rozumiem tego co napisales:
"nie potrafie dojsc do do tego ktory kat odjac"
nigdy ci nie wyjdzie tak ze z sinusa ci wyjdzie inny kat niz z cosinusa
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
to masz pi/4
jakbys mial:
\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \phi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
to bys mial pi/6
nie rozumiem tego co napisales:
"nie potrafie dojsc do do tego ktory kat odjac"
nigdy ci nie wyjdzie tak ze z sinusa ci wyjdzie inny kat niz z cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Postać trygonometryczna l. zespolonej
Ale w przypadku cosinusa moge sobie wartość odczytać z tablic. A dla takiej wartości kata dla sinusa nie ma kata w tablicach (\(\displaystyle{ sin \phi = \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)).