Potęgowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: czarny1989 »

Mam takie zadanie:

\(\displaystyle{ \left( -\sqrt{2} - i \sqrt{2} \right)^{21}}\)

Najpierw sprowadzam to wszystko do postaci trygonometrycznej i potem jadę ze wzoru Moivera (nie wiem czy tak to się pisze). Doszedłem do momentu gdzie:

\(\displaystyle{ 2^{21} \left[ cos \frac{\pi}{4} + isin \frac{\pi}{4} \right]}\)

I co dalej? Wynik tego zadania powinien wynosić \(\displaystyle{ 2^{20} \left[ \sqrt{2} + i \sqrt{2} \right]}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2009, o 21:22 przez czarny1989, łącznie zmieniany 2 razy.
abc666

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: abc666 »

Zamieniasz na końcu z postaci trygonometrycznej na algebraicznej.

p.s.
Symbol pi
Nawiasy okrągłe

Kod: Zaznacz cały

 left( wyrażenie 
ight) 
czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: czarny1989 »

abc666 pisze:Zamieniasz na końcu z postaci trygonometrycznej na algebraicznej.
A jak to zrobić?
abc666

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: abc666 »

Analogicznie do sprowadzania do postaci trygonometrycznej tylko w drugą stronę.
czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: czarny1989 »

abc666 pisze:Analogicznie do sprowadzania do postaci trygonometrycznej tylko w drugą stronę.
To może pokażesz jak się to robi, bo nie mogę sobie z tym poradzić
makshh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: makshh »

\(\displaystyle{ 2^{21} \left( cos \frac{\pi}{4} + isin \frac{\pi}{4} \right)=2^{21}\left( \frac{ \sqrt{2} }{2} +i \frac{ \sqrt{2} }{2}\right)= 2^{20} \left( \sqrt{2} + i \sqrt{2} \right)}\)
ca?ka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 sty 2010, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: ca?ka2 »

a z jakiej własności wynika ten wynik gdzie te 2 z mianowników się podziało ktoś mógłby to bardziej rozpisac
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: Nakahed90 »

Wyciągnięcie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przed nawias.
ca?ka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 28 sty 2010, o 10:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: ca?ka2 »

ok dzięki kumam juz
Kondrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 3 razy

Potęgowanie liczb zespolonych

Post autor: Kondrus »

makshh pisze:\(\displaystyle{ 2^{21} \left( cos \frac{\pi}{4} + isin \frac{\pi}{4} \right)=2^{21}\left( \frac{ \sqrt{2} }{2} +i \frac{ \sqrt{2} }{2}\right)= 2^{20} \left( \sqrt{2} + i \sqrt{2} \right)}\)
A czy nie ma to być tak:

\(\displaystyle{ 2^{21} \left( cos \frac{\pi}{4}\cdot 21 + isin \frac{\pi}{4} \cdot 21 \right)}\)
ODPOWIEDZ