Pierwiastek z części urojonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zal28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sląsk

Pierwiastek z części urojonej

Post autor: zal28 »

Ile wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\) gdzie\(\displaystyle{ j}\) to część urojona
miodzio1988

Pierwiastek z części urojonej

Post autor: miodzio1988 »

Skorzystaj ze wzoru de Movre'a na pierwiastki liczby zespolonej albo
\(\displaystyle{ \sqrt{j} =z \Leftrightarrow z ^{2} =j}\)
i podstawienie \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
ODPOWIEDZ