równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zaxik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2009, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

równanie zespolone

Post autor: zaxik »

Jak to rozwiązać? bo próbuje kilku sposobów i nic...

\(\displaystyle{ 3\overline {z} \cdot \left| z\right|=z ^{3}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

równanie zespolone

Post autor: JankoS »

Jeżeli \(\displaystyle{ z=(a,b),\ to \ z^3=3\overline {z} \cdot \left| z\right|=3(a^2+b^2)}\) można utożsamiać z liczbą rzeczywistą.
ODPOWIEDZ