Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
\(\displaystyle{ z^{3}+|z|^{2}+z=0}\)
Z przyjemnością wyciągnąłbym z, ale nie wolno bo to przecież jest co innego niż wartość bzw i nie można wyciągać, a jeśli tak to jak. Proszę niech ktokoliwek rozwiąże poprawnie.
\(\displaystyle{ z^{3}+|z|^{2}+z=0}\)
Z przyjemnością wyciągnąłbym z, ale nie wolno bo to przecież jest co innego niż wartość bzw i nie można wyciągać, a jeśli tak to jak. Proszę niech ktokoliwek rozwiąże poprawnie.
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
\(\displaystyle{ \left| z\right| ^{2}=z \cdot \overline{z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
\(\displaystyle{ z=0}\) lub \(\displaystyle{ z^{2}-z+1=0}\)
Czy to po prawej stronie można rozłożyć? Jeśli tak to jak?
Czy to po prawej stronie można rozłożyć? Jeśli tak to jak?
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
Po pierwsze to to drugie rownanie bedzie inaczej wyglądało
Po drugie : zrob podstawienie:\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Po drugie : zrob podstawienie:\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
To dostanę a i b ale nie rozłożę tego dalej? Wiem, powinno byc sprzężenie zamiast minusa. Czy może zadaie wymaga podania a i b? Jeśli tak to dosatnę układ równań i to wszystko prawda?
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
A po co Ci to rozkładać dalej? Jak dostaniesz a i b to będziesz miał rozwiązanie swojego rownania. Podanie a i b jest rownoznaczne z podaniem liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
Jest jeszcze takie zadanko, potrzebuję jedynie jego fragment od Ciebie
jest równanie \(\displaystyle{ z^{2}-(1+2i)z-1+3i=0}\) (i=sqrt(-1)
No i teraz wychodzi dziwna delta \(\displaystyle{ \sqrt{1-8i}}\)
i trzeba obliczyć\(\displaystyle{ ( \frac{1}{z_{1}} +\frac{1}{z_{2}} ) ^{2007}}\)
I pytanie trzeba zrobić coś z tą deltą, czy na pałę ją wstawiać i się może poskraca? Jeśli tak(w sensie jesli trzeba jakos delte rozkladac) to proszę pokaż jak to zrobić, i tak będę siedzieć do 4 nad ranem nad resztą więc pomóż w tym, dzięki, dobranoc.
A jeśli się poskraca to nieważne
jest równanie \(\displaystyle{ z^{2}-(1+2i)z-1+3i=0}\) (i=sqrt(-1)
No i teraz wychodzi dziwna delta \(\displaystyle{ \sqrt{1-8i}}\)
i trzeba obliczyć\(\displaystyle{ ( \frac{1}{z_{1}} +\frac{1}{z_{2}} ) ^{2007}}\)
I pytanie trzeba zrobić coś z tą deltą, czy na pałę ją wstawiać i się może poskraca? Jeśli tak(w sensie jesli trzeba jakos delte rozkladac) to proszę pokaż jak to zrobić, i tak będę siedzieć do 4 nad ranem nad resztą więc pomóż w tym, dzięki, dobranoc.
A jeśli się poskraca to nieważne
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
\(\displaystyle{ (i=\sqrt{-1)}}\)
To nie jest prawda
Co do delty:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-8i}=z}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}=1-8i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
i ladnie wychodzi
To nie jest prawda
Co do delty:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-8i}=z}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}=1-8i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
i ladnie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Znajdz liczby zespoloone speniajace rownanie
Nie wiem gdzie ładnie wychodzi . Bo jeżeli chcesz obliczyć a i b to brzydko wychodzi, bo jest
\(\displaystyle{ 1-8i=(a+bi)^{2}=a^{2}-b^{2}+2abi}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=1 \wedge ab=-4}\)
Z tego po podstawieniu z drugiego do piwerwszego i zmiennej pomocniczej t wychodzi delta 65 co nie jest ładnie .
\(\displaystyle{ 1-8i=(a+bi)^{2}=a^{2}-b^{2}+2abi}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=1 \wedge ab=-4}\)
Z tego po podstawieniu z drugiego do piwerwszego i zmiennej pomocniczej t wychodzi delta 65 co nie jest ładnie .