Pierwiastki wielomianów dziwne
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Pierwiastki wielomianów dziwne
Witam,
nie skąd wynikają takie pierwiastki wielomianów, to jest proszę o dokłądne wyjaśnienie, bo nie mogę już dłużej szukać go, muszę przejść do innych tematów
\(\displaystyle{ iz^{2}-4}\)
Pierwiastki wyszły \(\displaystyle{ \sqrt{2}(1-i)}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{2}(1-i)}\) ale skąd, dlaczego???? Jest napisane że szuka się pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ i(z^{2}+4i)}\) no dobra wieć co z tym?
nie skąd wynikają takie pierwiastki wielomianów, to jest proszę o dokłądne wyjaśnienie, bo nie mogę już dłużej szukać go, muszę przejść do innych tematów
\(\displaystyle{ iz^{2}-4}\)
Pierwiastki wyszły \(\displaystyle{ \sqrt{2}(1-i)}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{2}(1-i)}\) ale skąd, dlaczego???? Jest napisane że szuka się pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ i(z^{2}+4i)}\) no dobra wieć co z tym?
Pierwiastki wielomianów dziwne
\(\displaystyle{ z ^{2}+4i=0}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4i}}\)
No i teraz się kłania Twoja znajomosc liczenia pierwiastkow z liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4i}}\)
No i teraz się kłania Twoja znajomosc liczenia pierwiastkow z liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Pierwiastki wielomianów dziwne
No ale właśnie o to chodzi że wg mnie jest tak jak piszesz, ale w książce jest tak jak podałem i raczej jest dobrze... ;[
Pierwiastki wielomianów dziwne
No, ale ten pierwiastek to nie jest liczba akurat. To są dwie liczby zespolone ( w zasadzie to zbior zlozony z dwoch liczb). I wtedy wychodzą Ci to co w odpowiedziach
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Pierwiastki wielomianów dziwne
To jak je dostać, możesz pokazać krok po kroku jak dostać ten rozkład?
Pierwiastki wielomianów dziwne
Nie mogę tego zrobić krok po kroku.
I masz tam pierwiastek zespolony. Wstawiasz do wzoru i liczysz
I masz tam pierwiastek zespolony. Wstawiasz do wzoru i liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Pierwiastki wielomianów dziwne
Liczyłem i wyłazi to samo tylko z + po środku, mniejsza, muszę się brać za normy wektorów.