Wielomian z parametrem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zal28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sląsk

Wielomian z parametrem

Post autor: zal28 »

Dla jakich wartości "a" i "b" wielomian ma tylko pierwiastki zespolone??
\(\displaystyle{ x^{4}-ax^{2}-a-b}\)
miodzio1988

Wielomian z parametrem

Post autor: miodzio1988 »

Co to znaczy "tylko pierwiastki zespolone"?? Tzn jakich pierwiastkow ten wielomian musi nie miec?
Tomasz Tkaczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 93 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Tomasz Tkaczyk »

Może chodziło o nierzeczywiste?
zal28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sląsk

Wielomian z parametrem

Post autor: zal28 »

Nie może mieć rzeczywistych wszystkie muszą być zespolone
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Mariusz M »

zal28 pisze:Dla jakich wartości "a" i "b" wielomian ma tylko pierwiastki zespolone??
\(\displaystyle{ x^{4}-ax^{2}-a-b}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2}\)

Obliczasz deltę

\(\displaystyle{ a^2+4 \left(a+b \right)<0}\)

A i jeszcze jedno
Ze wzorów Viete suma pierwiastków musi być ujemna
a ich iloczyn dodatni

\(\displaystyle{ \begin{cases} a<0 \\ - \left(a+b \right)>0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a<0 \\ \left(a+b \right)<0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \left( a^2+4 \left(a+b\right)<0 \right) \vee \left(a^2+4 \left(a+b\right) \geq 0 \right) \wedge \left( a<0\right) \wedge \left( a+b <0\right)}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2009, o 08:58 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
zal28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sląsk

Wielomian z parametrem

Post autor: zal28 »

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak jest??
ODPOWIEDZ