Do znalezienia pierwiastki tego wielomianu:
\(\displaystyle{ W(z)=z ^{4} - 3z ^{3} + 4z ^{2} -6z+4}\)
Doszedłem do takiego momentu:
\(\displaystyle{ W(z)=(z ^{3} -2z ^{2} +2z-4)(z-1)=z(z ^{2}+2)-2(z^{2}+2)(z-1)=}\)
\(\displaystyle{ =(z-2)(z^{2}+2)(z-1) = ?}\)
Konkretnie co mam zrobić z tym pierwiastkiem drugiej potęgi? Pewnie to jest banalne, ale mam już niezły mętlik...
Wielomian w zbiorze l.zesp.
Wielomian w zbiorze l.zesp.
\(\displaystyle{ z ^{2} +2=z ^{2}-(i \sqrt{2} ) ^{2} =}\)
i wzor skroconego mnozenia.
i wzor skroconego mnozenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
Wielomian w zbiorze l.zesp.
Nie bardzo rozumiem tylko co dalej z tym zrobić.
Znalazłem za to trochę inną metodę, ale nie wiem czy jest ona poprawna:
\(\displaystyle{ z ^{2} +2=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{-2} \vee z= \sqrt{-2}}\)
I wtedy ostatnie dwa pierwiastki wielomianu byłyby następujące:
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{2}i}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2}i}\)
Znalazłem za to trochę inną metodę, ale nie wiem czy jest ona poprawna:
\(\displaystyle{ z ^{2} +2=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{-2} \vee z= \sqrt{-2}}\)
I wtedy ostatnie dwa pierwiastki wielomianu byłyby następujące:
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{2}i}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2}i}\)
Wielomian w zbiorze l.zesp.
No dobrze. Twoja metoda prowadzi do mojego wyniku i moja metoda prowadzi do Twojego wyniku
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian w zbiorze l.zesp.
\(\displaystyle{ W(z)=z ^{4} - 3z ^{3} + 4z ^{2} -6z+4}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3} + 4z ^{2} -6z+4=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}=- 4z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}+ \frac{9}{4}z^{2} = \left( \frac{-16+9}{4} \right) z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}+ \frac{9}{4}z^{2} = \frac{-7}{4}z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z \right)^2 = \frac{-7}{4} z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + \frac{y}{2} \right)^2 = \frac{-7}{4} z ^{2} +6z-4+y \left(z^2- \frac{3}{2}z \right)+ \frac{y^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + \frac{y}{2} \right)^2 = \left(y- \frac{7}{4} \right) z ^{2} + \left( - \frac{3}{2}y+6 \right) z+ \frac{y^2}{4} -4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{4} \left(y-4 \right)^2= \left(y^2-16 \right) \left(y- \frac{7}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{4} \left(y^2-8y+16 \right) = y^3- \frac{7}{4}y^2-16y+28}\)
\(\displaystyle{ y^3- 4y^2+2y-8=0}\)
\(\displaystyle{ y^2 \left(y-4 \right)+2 \left(y-4 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \left(y-4 \right) \left(y^2+2 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ y=4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + 2 \right)^2 = \frac{9}{4} z ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + 2 \right)^2- \left( \frac{3}{2}z \right)^2=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z+2- \frac{3}{2}z\right) \left(z^2- \frac{3}{2}z+2+ \frac{3}{2}z \right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2-3z+2\right) \left(z^2+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ z^2-3z+2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ z_{12}= \frac{3 \mp 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z^2+2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0-8=-8}\)
\(\displaystyle{ z_{34}= \frac{0 \mp 2 \sqrt{2} \cdot i }{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z_{1}=1 \\ z_{2}=2\\z_{3}=- \sqrt{2} \cdot i\\z_{4}= \sqrt{2} \cdot i \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3} + 4z ^{2} -6z+4=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}=- 4z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}+ \frac{9}{4}z^{2} = \left( \frac{-16+9}{4} \right) z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} - 3z ^{3}+ \frac{9}{4}z^{2} = \frac{-7}{4}z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z \right)^2 = \frac{-7}{4} z ^{2} +6z-4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + \frac{y}{2} \right)^2 = \frac{-7}{4} z ^{2} +6z-4+y \left(z^2- \frac{3}{2}z \right)+ \frac{y^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + \frac{y}{2} \right)^2 = \left(y- \frac{7}{4} \right) z ^{2} + \left( - \frac{3}{2}y+6 \right) z+ \frac{y^2}{4} -4}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{4} \left(y-4 \right)^2= \left(y^2-16 \right) \left(y- \frac{7}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{4} \left(y^2-8y+16 \right) = y^3- \frac{7}{4}y^2-16y+28}\)
\(\displaystyle{ y^3- 4y^2+2y-8=0}\)
\(\displaystyle{ y^2 \left(y-4 \right)+2 \left(y-4 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \left(y-4 \right) \left(y^2+2 \right) =0}\)
\(\displaystyle{ y=4}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + 2 \right)^2 = \frac{9}{4} z ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z + 2 \right)^2- \left( \frac{3}{2}z \right)^2=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2- \frac{3}{2}z+2- \frac{3}{2}z\right) \left(z^2- \frac{3}{2}z+2+ \frac{3}{2}z \right)=0}\)
\(\displaystyle{ \left(z^2-3z+2\right) \left(z^2+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ z^2-3z+2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ z_{12}= \frac{3 \mp 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z^2+2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=0-8=-8}\)
\(\displaystyle{ z_{34}= \frac{0 \mp 2 \sqrt{2} \cdot i }{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} z_{1}=1 \\ z_{2}=2\\z_{3}=- \sqrt{2} \cdot i\\z_{4}= \sqrt{2} \cdot i \end{cases}}\)