Witam. Mam takie zadanie :
\(\displaystyle{ z^{2} - (3 - 2i)z - 6i = 0}\)
Najpierw liczę deltę, gdzie :
\(\displaystyle{ a = 1; b = -(-3 - 2i) = (-3 + 2i); c = -6i}\)
\(\displaystyle{ Delta = (-3 + 2i)^{2} - 4 * 1 * (-6i)}\)
\(\displaystyle{ Delta = 9 - 12i - 4 + 24i}\)
\(\displaystyle{ Delta = 5 + 12i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{Delta} = \sqrt{5 + 12i}}\)
Zakładam, że \(\displaystyle{ z = x + yi}\) więc :
\(\displaystyle{ \sqrt{5 + 12i} = x + yi / ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5 + 12i = x^{2} - y^{2} + 2xyi}\)
Porównuje liczby rzeczywiste i urojone po obydwóch stronach równania :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} - y^{2} = 5 \\ 2xy = 12 \end{cases} / :2x}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{6}{x}}\)
Gdy wyliczyłem już y, to podstawiam to do tego równania \(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} = 5}\)
I wychodzi mi :
\(\displaystyle{ x^{2} - \left( \frac{6}{x} \right)^{2} = 5}\)
Obliczam to dalej i właśnie dochodzę do tego momentu :
\(\displaystyle{ x^{4} - 5x^{2} + 36 = 0}\)
i z tego mi wyszło :
\(\displaystyle{ x^{2} = \frac{5 - 13}{2} = -4}\)
oraz :
\(\displaystyle{ x^{2} = \frac{5 + 13}{2} = 9}\)
Moje pytanie brzmi, co dalej?
Równanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Równanie kwadratowe
Ostatnio zmieniony 25 lis 2009, o 22:38 przez czarny1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie kwadratowe
Liczysz \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\)
więc trochę niefortunnie wybrałeś \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4}\) odpada ponieważ \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3 \wedge y=2 \\ x=-3 \wedge y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3+2i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=-3-2i}\)
Wybierasz jedną wartość i podstawiasz do wzoru
Skończyłeś na obliczeniu części rzeczywistej z pierwiastka z delty
więc trochę niefortunnie wybrałeś \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4}\) odpada ponieważ \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3 \wedge y=2 \\ x=-3 \wedge y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3+2i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=-3-2i}\)
Wybierasz jedną wartość i podstawiasz do wzoru
Skończyłeś na obliczeniu części rzeczywistej z pierwiastka z delty
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, o 04:15 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Równanie kwadratowe
A możesz dokładnie napisać od tego momentu na jakim skończyłem?mariuszm pisze:Liczysz \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\)
więc trochę niefortunnie wybrałeś \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ x^2=-4}\) odpada ponieważ \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=3 \wedge y=2 \\ x=-3 \wedge y=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3+2i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=-3-2i}\)
Wybierasz jedną wartość i podstawiasz do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie kwadratowe
Skoro masz już pierwiastek z delty, to wystarczy podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ z=\frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
I masz dwa rozwiązania...
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ z=\frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
I masz dwa rozwiązania...
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy