Równanie zespolone - same literki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Fang
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Równanie zespolone - same literki

Post autor: Fang »

\(\displaystyle{ z^7=\overline z}\)

Powiem wam, że nie wiem jak to ruszyć nawet
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Równanie zespolone - same literki

Post autor: xiikzodz »

Zatem:

\(\displaystyle{ |z^7|=|\overline z|}\)

skąd

\(\displaystyle{ |z|^7=|z|}\)

czyli

\(\displaystyle{ |z|\in\{0,1\}}\)

Stąd od razu jedno rozwiązanie:

\(\displaystyle{ z=0}\).

Jeśli \(\displaystyle{ |z|=1}\), to mnożymy pierwotne równanie przez \(\displaystyle{ z}\):

\(\displaystyle{ z^8=\overline zz=|z|^2=1}\)

czyli wystarczy rozwiązać:

\(\displaystyle{ z^8=1}\)

a to wymaga jedynie wypisania rozwiązań:

\(\displaystyle{ z=\cos\frac{2k\pi i}{8}+i\sin\frac{2k\pi i}{8}}\)

dla

\(\displaystyle{ k\in\{0,1,2,3,4,5,6,7\}}\).
ODPOWIEDZ