l. zesp.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kavky

l. zesp.

Post autor: Kavky »

Przykład:
\(\displaystyle{ \frac{(1+i) ^{10} } {(1-i) ^{5} }}\)

Nie chcę aby ktoś tego rozwiązywał, ale napisał, jak pozbyć się "niewygodnych" potęg w dalszych działaniach, czyli wtedy, kiedy dojdziemy do cos & sin. Nie wiem co z nimi zrobić (z potęgami) podczas wyciągania przez nawias, kiedy dodajemy ułamki...
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 08:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

l. zesp.

Post autor: BettyBoo »

Najlepiej najpierw wykonać działania w liczniku i mianowniku - bo to łatwo zrobić - a dopiero potem podzielić (zgodnie z zasadami dzielenia liczb w postaci trygonometrycznej).

Btw - nie rozumiem Twojego pytania

Pozdrawiam.
Kavky

l. zesp.

Post autor: Kavky »

To inaczej.
Przy takim zadaniu \(\displaystyle{ \left( \frac{1+i}{1-i}\right) ^{5}}\) wiem, co zrobić, ale gdy potęga jest przy liczniku i mianowniku, to ciemność widzę ^^ Co się wtedy robi? Odejmuje się ją, zostawia? korzysta z innego wzoru niż de Movre'a?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

l. zesp.

Post autor: BettyBoo »

Masz dwa wyjścia - albo najpierw wykonujesz działanie w nawiasie i potem potęgujesz, albo korzystając z własności potęg piszesz, że

\(\displaystyle{ \left( \frac{1+i}{1-i}\right) ^{5}= \frac{(1+i)^5}{(1-i)^5}\right}\)

Najpierw wykonujesz potęgowanie, a potem dopiero dzielisz.
Kolejność nie ma znaczenia - wybierasz ją tak, aby łatwiej się liczyło (z reguły to drugie podejście jest lepsze, mniej problematyczne jeśli chodzi o obliczanie argumentu).

Pozdrawiam.
Kavky

l. zesp.

Post autor: Kavky »

Hm, no cóż, noc długa, matma wita xD Będę robił jak piszesz, zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.

Dobrej nocy. Albo nie, czuwaj na stronce, bo jak o 3 nad ranem znowu będę miał pytanie, to ktoś musi mi pomóc


Pozdrawiam,
dr n. hab Kavky ^^
blipek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 25 mar 2008, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

l. zesp.

Post autor: blipek »

mozesz ewentualnie z wzoru de Moivre'a...

ja tam zwykle jak widzę przy liczbach zespolonych potęgi większe niż 3, to robie ze wzoru de Moivre'a

-- 22 listopada 2009, 19:44 --

mozesz ewentualnie z wzoru de Moivre'a...

ja tam zwykle jak widzę przy liczbach zespolonych potęgi większe niż 3, to robie ze wzoru de Moivre'a
ODPOWIEDZ