obliczanie argumentu liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
izirider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 4 lis 2009, o 10:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

obliczanie argumentu liczby zespolonej

Post autor: izirider »

Witam, proszę o wskazówke jak obliczyć arg \(\displaystyle{ \varphi}\).

a. \(\displaystyle{ sin\varphi= \frac{1}{2 \cdot \sqrt{2+ \sqrt{3} } }}\)

b. \(\displaystyle{ cos\varphi \frac{-(2+ \sqrt{3}) }{2 \cdot \sqrt{2+ \sqrt[]{3} } }}\)

dziękuje za pomoc.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

obliczanie argumentu liczby zespolonej

Post autor: BettyBoo »

A skąd masz takie równania? Podaj oryginalne zadanie może.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ