Pytanie bardziej ogólne
Gdy mam już liczbe w postaci trygonometrycznej a chce ja zamienic na postać algebraiczna, to posługujemy się funkcjami trygonometrycznymi dowolnego kąta? Wykładowca chyba tak zrobił niestety nie wytłumaczył a ja z matmy cienki ;/
Kąt wynosił 7/4 * pi. Zapisał równania w postaci (2*pi-pi/4) i cosinus był dodatni a sinus ujemny. Domyślam się, że chodzi o 4 ćwiartkę chyba tak? Jak można to tak obliczyć, skąd wiadomo, że miało być 2*pi i akurat 4 ćwiartka? Jest jakaś inna metoda przeliczania z postaci tryg na alebraiczna?:)
Postać algebraiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: legnica
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Postać algebraiczna
nie wiem czy skumalem pytanie ale jesli tak to masz:
2pi to cały okrag tj 360 stopniów
jak masz ukl wsp
tu rysunek ktory wszystko wyjasnia
2pi to cały okrag tj 360 stopniów
jak masz ukl wsp
tu rysunek ktory wszystko wyjasnia
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Postać algebraiczna
Warto skorzystać ze wzorów redukcyjnych
Dla przykładu - niech dana będzie liczba zespolona w postaci trygonometrycznej: \(\displaystyle{ 2(\cos \frac{7\pi}{4}+i\cdot \sin \frac{7\pi}{4})}\)
Po kolei:
\(\displaystyle{ 2(\cos (\frac{8\pi}{4}-\frac{\pi}{4})+i\cdot \sin (\frac{8\pi}{4}-\frac{\pi}{4}))=2(\cos (2\pi - \frac{\pi}{4})+i\cdot \sin(2\pi - \frac{\pi}{4}))}\)
Ze wzorów redukcyjnych wiadomo, że: \(\displaystyle{ \cos(2\pi-\frac{\pi}{4})=\cos (-\frac{\pi}{4})}\)
Podobnie jest z sinusem
Zatem: \(\displaystyle{ z=2(\cos (-\frac{\pi}{4})+i\cdot \sin (-\frac{\pi}{4}))}\)
A wartość cosinusa i sinusa dla takich kątów powinna być już znana, zatem: \(\displaystyle{ z=2(\frac{\sqrt{2}}{2}+i\cdot (-\frac{\sqrt{2}}{2}))=\sqrt{2}-\sqrt{2}\cdot i}\)
Dla przykładu - niech dana będzie liczba zespolona w postaci trygonometrycznej: \(\displaystyle{ 2(\cos \frac{7\pi}{4}+i\cdot \sin \frac{7\pi}{4})}\)
Po kolei:
\(\displaystyle{ 2(\cos (\frac{8\pi}{4}-\frac{\pi}{4})+i\cdot \sin (\frac{8\pi}{4}-\frac{\pi}{4}))=2(\cos (2\pi - \frac{\pi}{4})+i\cdot \sin(2\pi - \frac{\pi}{4}))}\)
Ze wzorów redukcyjnych wiadomo, że: \(\displaystyle{ \cos(2\pi-\frac{\pi}{4})=\cos (-\frac{\pi}{4})}\)
Podobnie jest z sinusem
Zatem: \(\displaystyle{ z=2(\cos (-\frac{\pi}{4})+i\cdot \sin (-\frac{\pi}{4}))}\)
A wartość cosinusa i sinusa dla takich kątów powinna być już znana, zatem: \(\displaystyle{ z=2(\frac{\sqrt{2}}{2}+i\cdot (-\frac{\sqrt{2}}{2}))=\sqrt{2}-\sqrt{2}\cdot i}\)
Postać algebraiczna
Dwa błędy widzę w obu podpowiedziach ;p
Pierwsza-ćwiartki źle rozpisane
Druga- napewno (2 * pi - pi/4) to cos (- pi/4)? Nie chce sie wymadrzać, ale wszedzie (przy znajdywaniu jedynki trygonometrycznej itd.) byloby cos (pi/4). Dodatkowo na moja korzysc przemawia fakt, że zły wynik podales Poodzianie...tzn wartosci dobre, natomiast miedzy czescie rzeczywista i urojona ma byc znak minus.
Pierwsza-ćwiartki źle rozpisane
Druga- napewno (2 * pi - pi/4) to cos (- pi/4)? Nie chce sie wymadrzać, ale wszedzie (przy znajdywaniu jedynki trygonometrycznej itd.) byloby cos (pi/4). Dodatkowo na moja korzysc przemawia fakt, że zły wynik podales Poodzianie...tzn wartosci dobre, natomiast miedzy czescie rzeczywista i urojona ma byc znak minus.