zaznacz na płaszczyźnie zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Czmie6l
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 1 raz

zaznacz na płaszczyźnie zbiór

Post autor: Czmie6l »

Czy ktoś może mi pomóc i dać jakąś wskazówkę?

\(\displaystyle{ |Rez + Imz|<1 oraz \pi \le Argz \le \frac{3}{2} \pi}\)

dochodzę, że |z| <1, ale co z tym dalej zrobić?

druga częśc to będzie III ćwiartka układu współrzędnych, mam rację?



//edit, już sobie poradziłem, ale jestem głupi przecież |z| <1 to będzie wnętrzę okręgu o promieniu 1 i środku 0,0
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

zaznacz na płaszczyźnie zbiór

Post autor: BettyBoo »

Nie wiem jak doszedłeś tutaj do tego, że |z|<1, bo nic takiego się nie otrzymuje
Jeśli z=x+iy, to otrzymuje się |x+y|<1, a to zupełnie co innego

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ