cześć. czy ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem takiego zadania :
mam znaleźć część rzeczywista i urojoną wyrażenia
cos(x+iy)=[\(\displaystyle{ e^{i(x+iy)}}\)+\(\displaystyle{ e^{-i(x+iy)}}\)]/2
znaleźć część urojona i rzeczywistą wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
znaleźć część urojona i rzeczywistą wyrażenia
Jeśli x i y są rzeczywiste, to
\(\displaystyle{ cos(x+iy)=\frac{1}{2}(e^{ix}e^{-y}+e^{-ix}e^y)=\frac{1}{2}(e^{-y}(cosx+isinx)+e^y(cos(-x)+isin(-x))}\)
więc częścią rzeczywistą jest \(\displaystyle{ \frac{cosx(e^{-y}+e^y)}{2}}\), a urojoną jest \(\displaystyle{ \frac{sinx(e^{-y}-e^y)}{2}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ cos(x+iy)=\frac{1}{2}(e^{ix}e^{-y}+e^{-ix}e^y)=\frac{1}{2}(e^{-y}(cosx+isinx)+e^y(cos(-x)+isin(-x))}\)
więc częścią rzeczywistą jest \(\displaystyle{ \frac{cosx(e^{-y}+e^y)}{2}}\), a urojoną jest \(\displaystyle{ \frac{sinx(e^{-y}-e^y)}{2}}\)
Pozdrawiam.