Witam, mam problem z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ (1-i)( \frac{\sqrt{3}+1}{2}}\)
Może napiszę jakieś moje wypociny:
Wymnażam:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2}i - \frac{\sqrt{3}}{2}i + \frac{1}{2}
\\
\\
\frac{1}{2}(\sqrt{3} + i - \sqrt{3}i + 1)}\)
Potem wyliczam moduł:
\(\displaystyle{ \left|Z \right| = 2\sqrt{2}}\)
No i problem bo kąt wychodzi dziwny.
Przedstawić w postaci trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec/Gliwice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Przedstawić w postaci trygonometrycznej.
Jesteś pewien, że zapisałeś poprawnie treść zadania? Bo jakiś dziwny ten moduł Ci wyszedł i nijak do niczego nie pasuje...
Wygląda na to, że powinno być raczej \(\displaystyle{ (1-i) \frac{\sqrt{3}+i}{2}}\)
Dla obliczenia argumentu iloczynu wystarczy wtedy obliczyć argument jednej liczby, argument drugiej i dodać. Dla obliczenia modułu wystarczy obliczyć moduł jednej liczby, moduł drugiej i pomnożyć - to wynika ze wzoru na mnożenie liczb w postaci trygonometrycznej.
Pozdrawiam.
Wygląda na to, że powinno być raczej \(\displaystyle{ (1-i) \frac{\sqrt{3}+i}{2}}\)
Dla obliczenia argumentu iloczynu wystarczy wtedy obliczyć argument jednej liczby, argument drugiej i dodać. Dla obliczenia modułu wystarczy obliczyć moduł jednej liczby, moduł drugiej i pomnożyć - to wynika ze wzoru na mnożenie liczb w postaci trygonometrycznej.
Pozdrawiam.