małe równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mathem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

małe równanie

Post autor: mathem »

Jak rozwiązać to równanie proszę o podpowiedzi:
Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone spełniające ten warunek
\(\displaystyle{ z^{2}+4i=0}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

małe równanie

Post autor: BettyBoo »

Po przekształceniu masz \(\displaystyle{ z=\sqrt{-4i}}\) - i teraz tylko obliczyć.

Pozdrawiam.
mathem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

małe równanie

Post autor: mathem »

\(\displaystyle{ z^2=-4i}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4i}}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{4(-i)}}\)
\(\displaystyle{ z=2\sqrt{-i}}\)
i jak dalej ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

małe równanie

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ \sqrt{-i}=x+iy\ \Rightarrow \ -i=x^2-y^2+2xyi\ \Rightarrow \ \begin{cases} x^2-y^2=0\\ -1=2xy\end{cases}}\)

i dalej rozwiązujesz układ.
Możesz też obliczyć pierwiastki ze wzoru Moivre'a.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ